0-3 Yaşta Beyin Gelişiminde Oyunun Önemi

Sıfır üç ay çocuklar için beyin geliştirici oyun tavsiyeleri;

            İnsan beyninin büyük bir çoğunluğunun çocukluk zamanlarınde olmasından her fırsatta bahsetmekteyiz. Durum böyle iken çocuklarınız için kaybedecek zamanın yok demektir. Daha doğar doğmaz onun beyin gelişimine katkıda bulunabilir ve destekleyebilirsiniz. Şimdi size sıfır üç aylık bebekler için uygulayabileceğiniz ve onların beyin gelişimlerini hızlandıracak birkaç oyundan bahsedeceğiz.

0-1 ay;

            Bebeğiniz bu dönemde yalnızca bakabilmektedir. Bu nedenle onunla oynayacağınız oyunlar onun bakabileceği tarzda olması gereklidir. En hoş sıfır-bir yaş oyunu ise bebeğinizle göz göze gelip ona farklı surat ifadeleri yapmanızdır. Ama bu sırada yüzünüzdeki gülümsemenin kaybolmamasına dikkat etmelisiniz. Diğer bir oyun olarak ta şunu tavsiye edebilirim. Boş bir A4 kağıdına siyah kalemle insan resmi çizin ve bu kağıdı çocuğunuzun rahat göreceği biçimde yüzünün karşısına tutun. Bebeğiniz resmi fark ederek ona dikkatli bir biçimde bakmaya başladığında kağıdı hareket ettirin ve bebeğinizin gözleri ile takip etmesini sağlayın. Ama bu prosedürü en çok 1 dakika yapın ki bebeğiniz çok yorulmasın.

1-2 ay;

            2 aylık bebekler artık sırt üstü yattıklarında ellerini ve ayaklarını fazlaca hareket ettirmeye başlarlar. Sizde bundan faydalanmalı ve kullanmalısınız. Bebeklerin beyin gelişimini hızlandırmanın et etkili yolu beyinlerine bir sinyal göndermektir. Bebekler için satılan el ve ayak çıngırakları mevcuttur, bu çıngıraklardan alın ve bebeğinize takın. Bu sayede siz yanısıra değilken bile beyinlerine ileti gidecek ve beyin hücreleri çalışacak. Ayrıca bebeğiniz için bir söz belirleyin ve onun yanına her geldiğinizde sevecen bir ses tonu ve melodi ile o söz yenidenlayın. Örneğin “sen ne kadar hoş bir bebeksin”.

2-3 ay;

            3 aylık bebekler de artık ellerini kullanabilecek duruma gelirler. Bu yaş bebekler için satılan onların avuçları ile kavrayabilecekleri büyüklüklerde yumUşak ve plastik bebek halkaları satılmaktadır. Bu halkalardan satın alın ve bebeğinizle birlikte oynayın, halkaları bebeğinize verin ve alın, ver al kelimelerini kullanarak ona yenidenlayın, halkaları çok istediği zaman onların ellerine değil de hareket ederek basitçe ulaşabilecekleri yakınlıkta bir yere koyun ve ona sahip olabilmesi için ne yapması gerektiğini düşünmesini sağlayın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar