Çocukların tırnak yeme alışkanlığı sebepleri ve tedavisi

Çocuklar neden tırnak yer?

Çocuklar okul öncesi dönemde tırnak yemeye başladığı görülür. tırnak yeme oranı bu dönemde oldukça yüksektir. Çocukların ailelerinde tırnak yiyen varsa taklit yoluyla tırnak yeme eylemi gelişebilir. Bu durumda ebeveyn tırnak yemeyi bırakmalı ve çocuk uyarılmamalı görmezden gelinmeli. Bu şekilde bir düzelme görülmüyorsa çocuğu rahatsız eden bir sorun olabilir. Sorun iyice araştırılmalı ve çözülmelidir. Bu davranışın sonucunda çocuğa asla kızma cezalandırma rencide etme tehdit etme gibi yöntemlerle müdahale edilmemeli.

Ergenlik döneminde çocukların yarısı tırnak yer. Bu oran çocukluk dönemine göre artış gösterir. Ergenler toplum tarafından kabul edilmediği dışlandığı zaman yada bu tür kaygılar yaşadığı zaman tırnak yeme eylemini gösterirler.

Tırnak yeme psikolojik bir sorundur. Bu sorunun altında bir çok sebep olabilir. Ailesinde yaşanan sıkıntılar, Anne babanın çocuklara karşı davranışı çocukları tırnak yeme eylemini gerçekleştirmesine sebep olabilir.

Tırnak yeme güvensizliğin kıskançlığın kaygının belirtisidir. Eğer çocuğunuzda bu davranış varsa surun araştırılmalıdır.

TEDAVİSİ:

Öncelikle çocukla nazik bir şekilde konuşulmalı. Bu durumun çok büyük bir sorun olmadığı isterse kendisinin bırakabileceği kadar basit bir durum olduğu söylenmeli.
Çocukların ilgisi anında başka yöne çekilmeli. Mesela 'Hadi bakalım seninle güzel bir kedi resmi çizelim.', 'Kağıt katlayarak hayvanlar yapalım.' gibi farklı ilgiler bulunabilir.
Çocukların tırnağına tadı acı olan tırnak cilası sürülebilir. Acı tadı aldığında tırnağını ağzına almak istemez.
Tırnaklar derin kesilebilir.
Onlara manikür malzemeleri alarak kendi bakımlarını yapması sağlanabilir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar