Çocuklara Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazandırmak Mümkün

Çocuklara Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazandırmak Mümkün



Çocukların sağlıklı beslenmesi, zihinsel ve bedensel gelişimi için önemlidir. Çocukluk çağında edinilen alışkanlıklar gelişimi etkiler ve doğru bir beslenme alışkanlığı hem zihinsel fiziksel açısından sağlıklı bir gelişim hem de gelecekte sağlık bir beslenme düzeni benimsenmesini sağlar. Ayrıca en önemlisi de yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklı bazı hastalıklar ve obezite riski azalır.



Okul dönemindeki çocukların yetersiz ve dengesiz beslenmeleri dikkat sürelerini kısıtlamakla beraber dikkat dağınıklığı, algıda gerileme, öğrenme güçlüğü ve davranış sorunluluklarına neden olabilir. Bu gibi sorunler okul başarılı olmasının düşmesine ve okulda devamsızlık sürelerinin uzamasına neden olur.


Sağlık açısından bakıldığında yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklarda, günümüzün en büyük sağlık sorunlarınden biri olan obezite daha çok görülmektedir.

Okul Çocuklarında Kahvaltının Önemi

Okul öncesi ve okul döneminde çocuğun sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmesi için anne babaların, çocuklarının dört besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli bir biçimde tüketmelerini sağlamaları gerekiyor. Özellikle sabah kahvaltısını en uygun şekilde yapabilmeleri için erken kalkarak süt, yumurta, peynir, ekmek gibi besinlerle kahvaltılarını hazırlamak ve onlara kahvaltıda eşlik etmek önemli. Çocukların kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 bardak süt ve yoğurt ya da ayran, bir kibrit kutusu büyüklüğünde peynir tüketmelerine özen gösterilmeli. Kahvaltı yapmayan çocukta dikkat dağınıklığı, yorgunluk, başağrısı, zihinsel performansta azalma görülebiliyor. Bu nedenle, güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarılı olmasının artmasında oldukça önemlidir. Çocukların her sabah derli toplu olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Peynir, taze meyve ya da meyve suları, birkaç dilim ekmek, 1 bardak süt çocuklar için kahvaltıda yeterli olacaktır. Özellikle kaliteli protein ve zengin vitamin ve mineral bünyesinden kaynaklı haşlanmış yumurtanın sık sık tüketilmesini öneriyoruz.

Çocukların Beslenme Programlarında Muhakkak Olması Gerekenler…

Çocukların son derece dinamik oldukları ve gün boyu enerji tükettikleri göz önüne alınarak büyümeleri için ihtiyaç duyduğu besin dşayetlerini karşılayacak, çocukların severek tüketebileceği gıdaların aileler tarafından çocuklara verilmesi gerekiyor. Ana ve ara öğünleri ihmal etmeden çocukların beslenmesini sağlarken her öğün yeterli miktarda karbonhidrat, protein ve yağ içermelidir.

Özellikle ana öğünlerde ekmek ve türevi olan çorba – pilav – makarna gibi gıdalar, et/ tavuk haftada en az 1 gün balık ve mevsiminde olan herhangi bir sebze yemeği, bununla birlikte çok önemli kalsiyum kaynakları olan süt ve yoğurt hem ana öğünlerde hem de ara öğünlerde tükettirilmelidir. Büyüme ve gelişme sırasında vücutta meydana gelen birçok mekanizmada proteinlere önemli görevler düşer. Eğer vücudumuz protein alamazsa vücut hücreleri yenilenemez. Bu durumda büyüme yetersiz kalır. Vücut için temel protein kaynakların yiyeceklerimizden sağlanır.Proteinler bitkisel ve hayvansal kaynaklar olmak suretiyle iki kaynaktan elde edilir.Hayvansal kaynaklar yumurta,et,tavuk,balık,deniz ürünleri,süt,yoğurt gibi kaynaklardır.Proteinlerin bitkisel kaynakları ise kurufasuyle,nohut,mercimek gibi kurubaklagiller ve tahıl ürünleridir.Tabii bunların yanında hayatın başlangıcında aldığımız en dşayetli protein kaynağı anne sütüdür.Çocuklarda büyümenin devam etmesi nedeniyle protein gereksinimi fazladır.Her yaş grubu için protein gereksinimi farklıdır.Alınan protein kaynaklarının bedenin basit kullanabileceği kaynaklardan olması gerekir.Bu nedenle bitkisel kaynaklı proteinlerle birlikte hayvansal kaynaklı proteinler de beslenmede kullanılmalıdır.Proteinin eksik alınması çocuklarda büyümeyi ve zihinsel gelişimi etkileyebilir.Büyüme-gelişme problemleri oluşabilir.Ayrıca proteinin vücutta birçok önemli tepkida bulunduğunı düşünecek olursak bu tepkilarda da aksamalar gerçekleşebilir.

Anne Babalar Beslenme Alışkanlıkları ile Çocuklarına Örnek Olanlar

Çocukluk insan hayatının en önemli çağıdır. Bu çağda çocuklar anne babalarından edindikleri alışkanlıkları sergilerler. Bu çağda kazanılan en önemli alışkanlıklardan bir de beslenmedir. Yeterli ve dengeli beslenme düzeni ve iyi alışkanlıkları olan ailede büyüyen çocuklar da sağlıklı beslenme alışkanlıkları görülür. Bu da yalnız iyi bir eğitimle olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar