Çocuklarınızla Empati Kurmanın Önemi

Çocuklarınızla Empati Kurun;

            Empati bir kişinin kendini karşısındakinin yerin koyması, onun gibi düşünmeye çalışması anlamına gelmektedir. Anne, baba ve çocuklar arasındaki iletişimin de vazgeçilmezlerinden biri olması gereklidir.

            Uzmanlar her fırsatta anne ve babalarına çocukları ile empati kurmaları gerektiğini vurgulamaktadır. Çocuklarınız ile empati kurduğunuz zaman her şeyden önce çocuklarınız mutlu etmiş olursunuz. Onları anlamanız bir yana anlamaya çalışmanız ve ona dşayet verdiğinizi göstermeniz çocuklarınızı mutlu etmeye yetecektir.

            Anne ve babaların çocuklarına karşı empati kurmaları herhangi bir erişkine kurmalarından daha kolaydır aslında, zira her erişkin kesinlikle çocuk olmuştur ve o zamann geçmiştir. Aslında kendi çocuklarını ve çocukken yaptıklarını hatırlama anne ve babalar için yeterlidir. Çocukların dünyalar erişkinlerden çok çok farklıdır aslında, onların dünyasında her şeyin olması mümkün olabilir, mantık yoktur, sıra yoktur, onlar o an ne istiyorlar ise o vardır. Çocukluğunu unutmuş bazı anne ve babalar çocuklarını anlamakta güçlük çekmekte ve lüzumsuz yere onlara baskı kurarak gelişimlerini olumsuz etkilemektedir.

            Çocukların yaptıkları davranışlara, kötü özelliklerine bir çözüm bulmak için o sorunun kaynağının ne olduğunu bulmak ve soruni ortadan kaldırmak gereklidir. Bunun içinde en önemli yardımcınız onlar ile kurduğunuz empati olacaktır. Ancak kendinizi o anda onlar yerine koyabilirseniz neden o tür davranışlar sergilediğini anlayabilirsiniz.

            Empati kurarak çocuklarınız ile aranızda kurduğunuz ilişkiye de olumlu katkılar sağlamış olursunuz. Bu sayede çocuklarınıza da empati kurmanın nasıl bir şey olduğunu uygulamalı olarak öğretmiş olursunuz. Yaptığı hatalarda “ben senin yerine olsaydım onu yapmazdım” ya da “ben senin yerine olsaydım bundan sonra şunlara dikkat ederdim” gibi sözler ile onlar ile empati kurduğunuzu her fırsatta gösterin ve çocuğunuza nasıl empati kurabileceğini anlatın. Çocuğunuza empati kurmayı öğreterek onlara olumlu ve ılımlı bir bakış açısı da kazandırmış olursunuz ve empati kurabilen çocukların şiddetten uzak kalabildiğini düşündüğümüzde çocuğunuzu şiddet ortamından da uzaklaştırmış olursunuz. Bu sayede çocuklar karşılarındakilere karşı bir harekette bulunurken “be onun yerine olsaydım bu hareketin kendime yapılmasını istemezdim” biçiminde düşünülebilecek ya da karşısındaki ona karşı bir yanlış yaptığı zaman hemen ceza kesmektense daha ılımlı yaklaşarak o hatanın sebebini bulabilecektir. Belki de bu durum sonunda kendi yapmış olduğu hatalarında farkına varabilecektir.

            Empatinin çocuklara kattığı en önemli kavram ise karşısındaki kişilere yardım etme ve şefkat duygularını kazandırmasıdır. Karşısındaki kişilerin düştüğü durumda kendi olabileceğini düşünen ve bu düştüğü durumun güçlü anlayan çocuk karşısındakine karşı daha anlayışlı olacaktır.



            Empati kurabilen çocuklar yalnızca insanlara karşı değil, hayvanlara ve bitkilere karşı bile daha anlayışlı olabilmektedir. Mesela çocuğunuzda hayvan sevgisi gelişmesini istiyorsanız ilk olarak onlara empati kurmasını öğretmekle işe başlamalısınız. Empati kurabilen çocukların oyuncaklarına karşı bile daha nazik olduğu görülmüştür.

            Empati kurma özelliği bilhassa kız çocuklarında daha çok görülmektedir. Anne ve babalar bazı durumlarda erkek çocuklarının daha acımasız olması gerektiği gibi yanlış bir kanaatye kapılabilmekte ve böylece daha güçlü olacakları ve hayatta daha iyi olabileceklerine inanmaktadır. Empati kurmak ve karşısındaki kişiyi anlamaya çalışmanın güç ile hiçbir alakası yoktur ve bu kanaatdeki anne ve babaların kanaatlerinden bir an önce vazgeçmeleri gereklidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar