Kvas'ı Duydunuz Mu ??

KVAS

Fermentasyon güçlü bir bağışıklık sisteminin en iyi arkadaşıdır ve sindirim sisteminizi iyi ve sağlıklı tutmanın harika bir yoludur. Kimchi, lahana turşusu ya da kefir büyük ihtimalle esasen aşina olduğunuz fermente gıdalardır. Bu yazımızda size yeni fermente içecekle tanıştıracağız.

Fermente içecekler kolonunuzdaki iyi bakterileri yeniler; Hipokrat’ın ifade ettiği gibi, bütün hastalıklar bağırsaklardan başlıyor, bu yüzden bu kolona yani bağırsaklara iyi bakmalıyız. Aşırı antibiyotikler, rafine şekerler, işlenmiş yiyecekler ya da çok fazla nişasta, iyi bakteri azaltır ve zayıf bağışıklık sistemi, zayıf besin emilimi, vitamin eksikliği ya da alerjilere yol açabilir.

Kvass, Slav ve Baltık ülkelerinde süpermarkette satın alabileceğiniz ya da geleneksel bir restoranda ev yapımı şeklinde de içebilirsiniz. Magnezyum, fosfor, amino asitler, C vitamini ve B ile çok seyrek olan B12 vitamini de dahil olmak suretiyle bütün içeceklerde bulunur. Geleneksel olarak çavdar ya da arpa ekmeği ile fermente edilir, yalnız günümüzde insanlar fermantasyonu hızlandırmak için peynir altı suyu ya da maya gibi bir başlatıcı kullanır.

PORTAKAL ZENCEFIL HAVUÇ KVASI

İÇINDEKILER
6 havuç (para biçiminde dilimlenmiş)
Doğranmış Zencefil 2 çorba kaşığı
Organik portakal kabuğundan 6 büyük şerit (sebze soyucusu ile soyulmuş)
2 çay kaşığı deniz tuzu (peynir altı suyu atılırsa 4 çay kaşığı)
¼ fincan peynir altı suyu (isteğe bağlı)
İstendiği kadar su

Yapılışı:
Havuç, zencefil ve portakal kabuğunu iki litrelik bir kavanoz içine koyun.
Tuz ve peynir altı suyu ilave edin ve kavanozun kalan kısmını su ile doldurun. Üzerinde 2 santimlik bir boşluk bırakın.

Bir kapakla sıkıca örtün ve tuzu peynir suyu ve suda çözüme ulaştırmak için iyice çalkalayın.
Konserve kapağını açın ve üzerini temiz havlu kağıt ya da kahve filtresi ile kapatın.

Sıcaklığa bağlı olarak 2-4 gün fermantasyon için sıcak bir yere koyun.
Ne kadar fermente olursa, o kadar ekşi olur. İlk iki günün sonrasında tadına başlayın ve beğeninize göre fermentize olmasına izin verin.

Hazır olduğunda içindeki suyu alın ve ağzını kapatın. Yeniden hazırlamak dilerseniz içinde bir su bardağı kadar bırakın. Üzerine tekrar su ilave ederek fermantasyonu yukarıyadaki prosedürü tekrar uygulayarak başlatın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar