Kuru Üzüm Şaşırttı ?

KURU ÜZÜM 

Kuru üzüm, bazıları için kurabiyelerin içinde çikolata parçası sanılan ancak yenildiğinde hüsrana uğratan tatlardan biri. Bazıları için avuç avuç tüketilecek kadar lezzetli bir kuru meyve. Keklerin, kurabiyelerin vazgeçilmezi, karışık kuruyemişlerin arasında en az dşayet göreni. Her ne olursa olsun, kuru üzüm hayatımızda gerektiği kadar dşayet görmüyor. Ancak yararlarını okuduktan sonra bu husustaki fikrinizi değiştirebilirsiniz.

Kuru üzümün tarihi 5000 yıl öncesine dayanıyor. Eski Yunanlar kuru üzümü atıştırmalık ya da tatlı olarak tüketirken, Hindistan’da ise çoğu tıbbi metinde geçiyor. Piyasada çoğu farklı kuru üzüm bulabilmeniz mümkün. Ancak sağlığınız için en yararlı olanı güneşte kurutulmuş, kahverengi olanlar. Altın sarısı renkteki kuru üzümlere kurutulma süreci boyunca kükürt dioksit eklenerek bu renkte olmaları sağlanıyor.

Göz Sağlığına İyi Gelir

Gözlerimiz bozulmadan önce maalesef gözlerimize hak ettikleri kadar iyi bakmak pek de aklımıza gelmez. Kuru üzümün içindeki polifenolik bileşenler ise antioksidan etkileri vasıtası ile göz sağlığımız için son derece etkili. Yapılan araştırmalar, antioksidan özellikli bu bitkisel maddeler vücutta iltihaplanmanın önüne geçiyor ve glokom, katarakt ve yaşa bağlı diğer göz hastalıklarının oluşmasını geciktiriyor. Kuru üzüm bunun yanı sıra, göze yararlı olduğu bilinen A vitamini, ve karoten bakımından da son derece zengin.

Mide Kanserinin Düşmanıdır

Maalesef, doğru beslenerek kanserden tamamıyla korunmamız olası değil. Ancak antioksidan açısından zengin gıdalarla beslenerek kanser hücrelerinin gelişmesini önleme şansımız var. Yapılan araştırmalar bilhassa sultani üzüm ve kuş üzümünün içindeki bitkisel bileşenlerin mide kanserine neden olan hücrelerin gelişimini engellediğini gösteriyor.

Kabızlık Sorununa Karşı Etkilidir

Bağırsak sorunları genel sağlık durumunuzu doğrudan etkiler. Bu nedenle lifli gıdalar tüketerek sindirim sisteminin derli toplu çalışmasına yardımcı olmak gerekiyor. Lifli gıdalar gibi, güneşte kurutulmuş üzüm de benzer bir etkiye sahiptir. Sindirilen besinlerin bağırsaklarda daha az tutulmasını sağlar hem de kolon kanserine neden olabilen zehirli sıvıların üretimini azaltır.

Kansızlığa İyi Gelir

Vücuttaki kanın durumu, bütün organların sağlığını da belirler. Çünkü kanın görevi bütün hücrelere oksijen taşımaktır. Eğer kanınızda demir ve B vitamini eksilirse, kanınız hücrelere oksijen taşıma prosedürünü tam anlamıyla yapamaz ve bu da kansızlığa neden olur. Kuru üzüm bu durumda da hayat kurtaran besinlerden biri. Demir ve B vitamini bakımından son derece zengin olan kuru üzüm hekimlar tarafından kansızlık problemu için kesinlikle tavsiyeliyor.

Yüksek Tansiyonu Önler

Sağlığınız büyük oranda yaşam biçiminizin eseridir. Tüm gün boyunca oturduğunuz, hareketsiz bir hayatınız varsa da obezite ya da yüksek tansiyon rahatsızlıkları için risk grubundasınız demektir. Bu rahatsızlıklardan korunmak için kesinlikle yapılması gereken şeylerden bir tanesi de kuşkusuz dinamik bir yaşam sürdürmek. Bunun yanısıra beslenmemize de dikkat etmemiz gerekiyor. Demir, potasyum ve B vitamini açısından zengin olan kuru üzüm de kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların sayısını korurken tansiyonu da kontrol altına alıyor.

Kemikleri Güçlendirir

Vücudu güçlendirirken, herkes kkatiyenrı için protein tüketir yalnız kemikleri güçlendirmek pek de kimsenin aklına gelmez. Kkatiyenr için protein ne kadar önemliyse, kemikler için de kalsiyum aynı oranda önemlidir. Kuru üzümde ise kalsiyumla beraber, bedenin kalsiyumu emmesini sağlayan bor da bulunur. Kuru üzüm bunun yanı sıra kalsiyum kaybını ve kadınlarda menopoz döneminde kemiklerdeki mineral kaybını engellemeye de yardımcıdır.

Diş Çürüklerine Karşı Savaşır

Kuru üzüm kemiklere olduğu kadar, dişlere de faydalıdır. İçerdiği antibakteriyel özellik taşıyan olenoik asit vasıtası ile diş çürümelerine neden olan bakterilerin oluşumunu engeller. Kuru üzüm yerken ağzınızda uzun süre çiğnerseniz, diş temizliğinize de yararı olacaktır.

Kilo Kontrolü Sağlar

Üzüm tatlı bir gıda olduğu için, az Yemeniz gerektiğini düşünmeyin. Çünkü kuru üzüm kilonuzu korumanızda ya da kilo vermenizde de kesinlikle gerekli bir besin maddesidir. İçerdiği yüksek orandaki lif vasıtası ile sizi uzun süre tok tutar. Salatalarınızda, yemeklerinizde kullanabilir ya da tek başına atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Aynı biçimde şayet kilo almak istiyorsanız, bünyesinde yüksek miktarda früktoz, glikoz ve doğal şeker barındırdığından sağlıklı bir biçimde kilo almanıza da yardım eder. Hedefinize göre tüketeceğiniz kuru üzüm miktarını ayarlayabilirsiniz.

Kalp Sağlığına İyi Gelir

Sağlıklı bir kalp için kolesterol seviyeniz dengede olması gereklidir. Kuru üzüm de bu dengeyi sağlamada yardımcıdır. Vücuttaki kötü kolesterol seviyesini düşürür ve iyi kolesterol seviyesini yükseltir.

Kuru Üzümün Diğer Faydaları

Yukarıda saydığımız bütün faydalarının dışında, kuru üzümün sağlık için çoğu yararı daha bulunmaktadır.

Nezle: Her gün bir miktar kuru üzüm tüketmek, hekimi evinizden uzak tutar. İçerdiği antioksidanlar vasıtası ile enfeksiyon kapma riskinizi azaltır.

Cilt Güzelliği: Kuru üzüm cildinizin daha genç ve sağlıklı görünmesinde etkilidir. Cildi yaşlandıran ve cilde zarar veren serbest radikallerden kurtulmanıza yardım eder.

Cinsel Yaşam: İçerdiği arjinin vasıtası ile erkeklerin cinsel performansını artırır. Bazı kültürlerde yeni evli çiftlere kuru üzüm verilmesi de bu nedenden dolayıdir. Asit Derecesi Kuru üzüm bol miktarda magnezyum ve potasyum içerir. Bu maddeler de vücutta asit giderici olarak görev yapar. Düzenli olarak kuru üzüm tüketerek pH dengenizi koruyabilir ve asit seviyenizi dengeleyebilirsiniz.

Kimler Kuru Üzüm Yememeli?

Kuru üzüm çoğu insan için, günde en çok 80 adet ya da 40 gram miktarı aşılmazsa, güvenle tüketebilen bir gıdadır. Ancak bazı kimselerin kuru üzümden uzak durması ya da belli miktarlarda yemeleri gerekir. Bu kişilerin başında şeker hastaları gelir. Şeker hastaları için kuru üzüm tatlı ihtiyaçlarını gidermeleri için en güvenilir besindir yalnız günde kaç tane yemeleri konusu ile ilgili kesinlikle hekimlarına danışmaları gerekir. 2 yemek kaşığı kuru üzümün 15 gram karbonhidrat içerdiğini de hatırlatalım. Üzümlerin kurutulma prosedürü, bünyesindeki früktoz oranının da yükselmesine yol açar. Bu nedenle şayet früktoz intoleransınız varsa da belirli bir miktarın üzerinde kuru üzüm yemek mide ağrısı, gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi şikayetlere neden olabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar