Yorgunluğun Sebepleri

Yorgun Olmanın Sebepleri Nelerdir?

Depresyon; Kişinin kendini yorgun hissetmesinin en belirgin nedenlerinden bir tanesi depresyondur. Depresyondaki bir kişi kendisini halsiz ve yorgun hissettiği gibi baş ağrısı ve iştahsızlık gibi bulguları da vardır.
Uyku; Kaliteli bir uyku uyuyamamak kişinin kendisini yorgun hissetmesine neden olur. Yetersiz uykuda, bedenin kendisini uykuda yenilemesi prosedürü tamamlanamadığından çocuklarda büyüme geriliği, erişkinlerde ise yorgunluk ve tükenmişlik hissi yaratır. Bu yüzdende erişkinler, 7-8 saat büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar ise 9-10 saat ahenkalıdır.
Hastalıklar; Günümüzde sıklıkla görülen uyku apnesi, koah ve obezite ile mücadele eden kişilerde yorgunluk ve güçsüzlük hissi hep olur. Bunun için ilk önce hastalığın tedavisi yapılmalı ve tedavinin hızlıca olumlu sonuç vermesi için de aşırı kilo, sigara, alkol gibi riskli etkenlerden uzak durulmalıdır.
Şeker Hastalığı; Yüksek olan kan şekeri, hücreye girip enerji olarak kullanılamaz. Uygulanacak ilaç tedavisi, diyet ve egzersiz çalışmaları ile hastalık ve hastalıktan kaynaklı yorgunluk kontrol altına alınır. Şayet insülin direnciniz varsa buda yorgunluğa neden olur. Bunun içinde egzersiz yaparak ve derli toplu beslenerek kontrol altına alabilirsiniz.
Beslenme; Yetersiz ve sağlıksız beslenme sonucu oluşan enerji eksikliği ve bitkinlik kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olur. 3 öğün derli toplu ve dengeli beslenerek ara öğünlerde protein ağırlıklı yiyerek bu nedenten kaynaklı yorgunluğu ortadan kaldırabilirsiniz.
Kansızlık; Özellikle kadınlarda adet döneminde aşırı kanama nedeniyle oluşan demir eksikliği kişide yorgunluk ve halsizlik yapar. Bunun için demir, folikasit ve B12 gibi vitamin takviyeleri alınabilir.
Kafein; Aşırı kafein tüketimi yorgunluğa neden olur. Bunun için aşırı kahve tüketiminden kaçınmalısınız. Fazla kafein, sinir hali, uykusuzluk, kalp atışlarının düzensizliği gibi rahatsızlıklara da yol açar.
Su; Su tüketimi hiç yok denecek kadar az ise yorgunluğunuzun en başlıca nedenlerinden biridir. Çünkü bedenin susuz kalması, organlardaki suyu ve kandaki suyu çekmesi demektir. Buda insanda yorgunluk ve bitkinlik hissi oluşturur.
Alerji; Şayet alerjik bir hastalığınız varsa, bilhassa bir besine karşı alerjiniz varsa, alerji testi yaptırarak hangi besin olduğunu belirleme ettirmelisiniz. Aksi halde yorgunluk hali devam eder.
Alkol Ve Sigara; Alkol ve sigara tüketimi şahsa yorgunluk ve halsizlik hissi vereceğinden bu zararlı tüketimlerden kaçınmalısınız.
Enfeksiyonlar; Yorgunluk vücuttaki enfeksiyonlardan kaynaklı olabilir. İdrarda yanma hissi, acılı ve kanlı idrar halsizlik ve yorgunluk yapabilir. Bunun için bir hekime müracaat ederek idrar tetkikleri yaptırarak halsizliğe ve yorgunluğa çözüm bulursunuz.
Kanser; Kanser hastalarının tedavi sürecinde gördüğü radyo terapi ve kemoterapi yorgunluk hissi yapar. Bu yorgunluk biraz daha yoğun ve ağır bir yorgunluktur.
Menopoz; Vücuttaki hormon dengesizliğinden kaynaklı ani terleme, sıcak basması ve daralma hissi yorgunluğa neden olur.
D vitamini; Vücutta D vitamini eksikliği kişide yorgunluk ve halsizlik yapar bunun için D vitamini takviyesi alınabilir.


Yorgunluktan Kurtulmanın Yolları

Yorgunluk hissinin altında bazı durumlarda ciddi rahatsızlıklar çıksa da, çoğu zaman kolay ve basit programlarla kendinizi daha enerjik daha canlı ve güçlü hissetmeniz mümkün olur.

Önce yorgunluğun hangi nedenten kaynaklı olduğu belirleme edilmeli ve ona göre önlem alınmalıdır.
Stresten uzak durulmalıdır.
Aşırı ve hızlı yemek yerine az, sık ve yavaş yenmelidir.
Günde en az 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır.
Çikolata tüketin. Serotonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olarak şahsa mutluluk hissi vererek, gerilim ve yorgunluk hissinden kurtarmaya yaramaktadır.
Hızlı kilo vermek uğruna, sağlıksız ve tek tip beslenme ile uygulanan sağlık bozan diyetlerden uzak durmalısınız.
Mevsim değişikliklerinde, atmosferin basıncı, sıcaklık değişimi gibi değişiklikler insan bedenindeki bazı hormonları etkiler ve buda insanda yorgunluk hissi uyandırır. Bu zaman sağlıklı ve dengeli beslenmeli ve uykunuzu almaya özen göstermelisiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar