Kışlıkk Menemeenn Hazırlamanın Sırları

Yaz mevsiminin lezzetli domateslerini kullanarak kışın da aynı lezzette menemen yemek isteyenlerin kışlık menemenleri Ağustos ayı sonlarında hazırlamış olmaları şarttır. Çünkü Eylül ayının ortaları itibariyle yağmlinkar başlayacağı için meyve ve sebze fiyatları artacaktır. Ayrıca güneş eski etkisini kaybettiğinden sebzeler daha az lezzetli olacaktır. İşte bu yüzden diğer çoğu sebze ve meyvede olduğu gibi kışlık domates hakkında hazırlıkları da yaz sonunda yapmak mantıklıdır. Kışlık menemen hazırlamak için sağlıklı ve kolay iki teknik vardır birisi konserve usulü cam kavanozda saklamak, ikincisi ise bence yüzyılın buluşu olan derin dondurucuda saklamaktır.

Cam Kavanozda Kışlık Menemen Nasıl Hazırlanır?

Malzemeler: İstenildiği kadar domates, sivri biber, çarliston biber, etli kırmızıbiber (bütün biberlerin miktarı, domateslerin kilosunun yarısı kadar olursa çok daha lezzetli menemen elde etmek mümkün olacaktır.), cam kavanoz (evdeki eski kavanozlar değerlendirilebilir), yeni kavanoz kapağı (kapaklar kesinlikle yeni alınmalı, aksi halde kışlık menemen konservesi bozulacağından emekler boşa gider), bir miktar tuz

Cam kavanozda kışlık menemen hazırlamak için ilk önce tüketim ihtiyacınız kadar domates, sivri veya çarliston biber ve etli kırmızıbiber satın alınmalıdır. Bu aşamadan sonra imkân varsa bir yardımcıyla birlikte bir günde aşağı yukarı yüz kavanoz kışlık menemen konservesi hazırlanabilir. Öncelikle domatesler yıkanır ve büyük, derin kaplara doldurulur. Ardından domateslerin kabuklarının basit soyulabilmesi için domateslerin üzerine sıcak su dökülür ve yarım saat kadar sıcak suda bekletilir. Sonra sıcak suyu ılımaya başlayınca suyun içinden teker teker alınan domatesler soyulur, küp küp doğranır. Ancak menemeni rendelenmiş domatesten yapanlar için netlikle sıcak suda bekletme aşaması yoktur. Domatesleri rendelemek için yıkayıp ikiye bölmek yeterli olacaktır. Tüm domatesler doğrandıktan veya rendelendikten sonra bir kapta bekletilir. Sıra biberlere gelmiştir. Öncelikle etli, kırmızıbiberler ortalama ufaklükte doğranır ve bir bölümü tencereye konur. Ardından çarliston ve sivri biberler doğranır ve bir kapta bekletilir. Doğrama aşaması bittikten sonra ilk önce kırmızıbiberler sıvı yağ ile çok hafif kavrulur, sonra içine sivri ve çarliston biberler eklenir. Onlar da birlikte kısa süre kavrulduktan sonra domatesler eklenir ve ağzı kapalı olarak kısık ateşte kaynayıncaya kadar pişirilir. Bu arada domates karışımına bir miktar tuz eklenmesi menemenin bozulmasını engelleyecektir. Arada karıştırarak dibe sarması engellenir. Hafifçe yumuşadığı görüldüğünde domates kaynamaya devam ederken geniş bir kaba kaynar su dökülür ve temiz kavanoz ve kapaklar kaynar su içinde bekletilir. Ardından domates kaynamaya devam ederken bir havlu sayesinde kaynar suyun içindeki kavanoz alınır ve bir kepçe ile Ocakta kaynamaya devam eden kışlık menemen kavanozun içine doldurulur. Sonra kapağı sıkıca kapatılır ve kapağı aşağıya gelecek bir şekilde ters olarak bir battaniyenin üzerine dizilir. Tüm malzeme tamamlanınca battaniye üzerine kapatılır ve bir gün boyunca bu yolla bekletilir. Ertesi gün kavanozlar düz olarak güneş görmeyen bir yere kaldırılır.

Derin Dondurucuda Kışlık Menemen Nasıl Saklanır?

Derin dondurucuda kışlık menemen saklamak için ilk önce domates, yeşil ve kırmızıbiber ve de buzdolabı poşeti satın alınır. Ardından domatesler küp küp doğranır veya rendelenir. Sonra biberler de ufak ebatlarda doğranır. Sonra buzdolabı poşetine alta domatesler üste de biberler konur ve ağzı sıkıca kapatılarak derin dondurucuya kaldırılır. Pişirmek istendiği zaman üstteki biberler önce alınır ve hafif kavrulur. Sonra domatesler eklenerek kış mevsiminde yaz menemeni yemek mümkün olur. Bu biçimde hazırlanan kışlık menemenler bir yıl boyunca ilk günkü tazeliğini ve lezzetini güvenliğini sağlamaktadır. Küçük bir not; domates ve biberleri ayrı torbalarda saklamak kullanış açısından daha kolay olabilir. Bu sayede her seferinde istediği kadar biberi alıp daha önceden kavurmak mümkün olur. Şimdiden basit gelsin ve afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar